Šamus auginantis akvakultūros ūkis „Akvapona“
Vilniaus rajone, Mickūnų seniūnijoje įsikūręs akvakultūros ūkis „Akvapona“ augina ungurinius šamus (lot. Clarias gariepinus). Šie šamai neturi ašakų, o jų skonis primena ungurio mėsos skonį. Žuvys auginamos uždarose baseinų sistemose todėl yra kokybiškos ir sveikos. Šiame akvakultūros ūkyje kartu su žuvimis yra auginami ir augalai. Augdamos ir besimaitindamos žuvys išskiria savo biologinės veiklos produktus, kurie joms pačioms yra nuodingi. Būtent dėl šios priežasties vandens telkiniuose žuvys serga ir dažnai žūsta. „Akvapona“ akvakultūros ūkyje šamai auginami dideliame vandens rezervuare. Rezervuaro vanduo yra nuolat valomas, kad neužsiterštų. Valymo metu surinkti žuvų biologinės veiklos produktai yra puiki trąša įvairiems augalams – ir gėlėms, ir žolei, ir net daržovėms. Todėl iš rezervuaro vanduo siurbliu pumpuojamas į viršutinę talpą su augalais. Tokiu būdu augalai gauna visas jiems reikiamas maistines medžiagas. Be to, augalai patys išvalo jiems paduodamą vandenį, kuris vėl grąžinamas ten, kur auginamos žuvys. Taip augalai gyvena žuvų dėka, o žuvys – augalų.
Šviežumo garantija
Šamas užsakomas iš anksto ir taip užtikriname, kad žuvis į Jūsų namus atkeliaus ne vėliau kaip per 48 valandas nuo paruošimo. Šamų paruošiame tiksliai tiek, kiek buvo užsakyta.
Pagrindinės šamo savybės:
- Sultinga, bet ne riebi žuvis;
- Neturi dumblo skonio;
- Mažai kaulų ir nėra ašakų;
- Neturi žvynų (todėl nereikės skusti prieš ruošiant);
- Užaugintas švariai ir sveikai;
- Be antibiotikų, hormonų ar kitų augimą skatinančių priedų;
- Neturi jūrinėms žuvims būdingų žalingų cheminių junginių (pvz. metilgyvsidabrio), todėl puikiai tinka besilaukiančioms, žindyvėms ir vaikams.