Triušienos ir vištienos augintojas – ūkininkas P. Dijokas.

Utenos rajone įsikūręs ūkininkas Dijokas nesitikėjo, kad triušių auginimas Lietuvoje bus perspektyvi gyvulininkystės šaka. Tačiau kokybiškai užaugintos triušienos paklausa yra didelė todėl ūkininkas plečia savo veiklą, asortimentą, bei modernizuoja ūkį. Šiendien ūkininkas Paulius Dijokas ne tik pats augina, bet paruošia triušieną, bei vištiena savo modernioje skerdykloje.

 

Triušių auginimas

Triušiai maitinami augaliniu subalansuotu pašaru, kuris suteikia visas reikiamas medžiagas. Jo sudėtyje yra įvairių grūdų, daržovių bei būtinų mikroelementų. Racionas papildomas neskaldytais grūdais. Kraikui naudojamas šienas. Triušiai auginami erdviuose aptvaruose ir gali laisvai judėti, kitaip nei auginami narveliuose. Vienu metu ūkyje auga apie 1000 triušių.

 

Įdomu tai, jog tvarte nuolat skamba radio stotis „Lietus“, kad sumažintų stresą. Taip triušiai būna ramesni ir neišsigąsta žmogaus balso ar kitų pašalinių garsų. Vėliau ūkininkai planuoja triušiams leisti klausytis klasikinės muzikos: Bacho, Mocarto bei kitų, kas pasaulyje seniai taikoma kaip geroji gyvūnų auginimo praktika. Pavyzdžiui, pastebėta, kad karvės, kurios klausosi klasikinės muzikos, yra ramesnės ir duoda daugiau pieno.

 

Triušiena – puikus raciono papildymas

Kai atsibosta įprastas maistas, visada norisi gomurį nustebinti naujais skoniais. Triušiena yra laikoma ne tik delikatesu, bet ir dietiniu maistu, todėl puikiai tinka paįvairinti mūsų kasdieninius patiekalus.

 

  • Lengvai įsisavinama.
  • Labai naudinga vaikams ir maitinančioms mamoms.
  • Dažnai renkasi kitai mėsai alergiški žmonės.

 

Keletas patarimų

  • Triušieną tinka virti, kepti, o geriausia – troškinti.
  • Galinė triušio dalis labiau tinka kepimui, o priekinė – troškinimui ar virimui.
  • Prieš gamindami, apipilkite triušieną šaltu vandeniu ir palaikykite 2-3 valandas.
  • Triušieną troškinkite ne trumpiau nei 1 valandą.
  • Triušiena turi puikų saldoką skonį, todėl saikingai naudokite prieskonius. Pakaks trupučio druskos, pipirų, cinamono, kardamono ar anyžių.
  • Rekomenduojame rinktis šviežią triušieną, o ne šaldytą.

 

 

Viščiukas broileris – auga ilgiau nei įprastai

Šią vištieną renkasi tie, kurie nori tikros kokybiškos vištienos. Mūsų ūkininko Utenos rajone auginami viščiukai broileriai auginami ilgiau nei įprastai, lesinami kokybišku pašaru ir gali laisvai lakstyti lauke ir viduje!

 

  • Sodrus skonis, standi mėsos struktūra, plona oda.
  • Pristatoma šviežia.
  • Lesinama kokybišku, augalinės kilmės pašaru.
  • Netaikoma antibiotikų profilaktika dėl ligų prevencijos.
  • Auginimo plotas iki 500 kv. m vienam pastatui su išėjimu į lauką. Vienam paukščiui skirta ne mažiau kaip 1 kv. m pastate + laisvė lauko aptvare. (pramoniniu būdu broileriai auginami tik viduje, neleidžiama išeiti į lauką. Viename kv. metre auga apie 15 vnt.)
  • Auginimo trukmė net 45 paros ar daugiau (pramoninių būdu auginami broileriai skatinami greitai augti ir užauga per 28 paras)
  • Auginama ir skerdžiama saugant nuo streso.

 

Viščiukų auginimas

Ūkininkai patys užsiaugina kviečių ir kukurūzų, kurie sudaro didžiąją dalį paukščių raciono. Pašarai nėra termiškai apdoroti. Taip išsaugomi visi vitaminai. Kitą dalį raciono sudaro subalansuoti augalinės, mineralinės ir vitamininės kilmės pašarai. Paukštidėje yra puikus, malonus pašarų kvapas. Viščiukai negauna antibiotikų dėl ligų prevencijos, skirtingai nei pramoniniuose paukštynuose. Skerdykla yra pačiame ūkyje, taip užtikriname, kad Jūsų šeimą pasieks šviežia vištiena.

Prisijunk

prie daugiau nei 7000 žmonių, kurie gauna naujienlaiškius su video receptais, straipsniais apie maistą, bei informaciją, kada atvežame šviežius produktus į Jūsų miestą

GAUTI NAUJIENLAIŠKIUS