„Maistas, kurį reikia patobulinti naudojant chemines medžiagas, jokiu būdu neturėtų būti laikomas maistu“. - Johnas H. Tobe
JUMS REIKĖS (3-4 porcijoms):
– ~0,5-0,7 kg šviežių elnienos kumpio gabaliukų
– 6 vnt. mažų bulvių
– 3 vnt. morkų
– 2 vnt. svogūnų
– 2 česnako skiltelių
– ~550 ml vandens
– ~50 g miltų
– 1 v. š. vorčesterio padažo
– 1 lauro lapo
– 1/2 a. š. džiovinto raudonėlio
– 1,5 a. š. druskos
– 2 v. š. alyvuogių aliejaus.
JUMS REIKĖS (6 porcijoms):
– ~2,5 kg kaimiško viščiuko
– 3 citrinų
– 2 česnako galvučių
– 100 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
– 2 a. š. druskos
– maltų juodųjų pipirų pagal skonį
– puokštės šviežių šalavijų lapelių
JUMS REIKĖS (4-6 porcijoms):
– ~2 kg šviežio viščiuko
– 1 kg apelsinų
– 1-2 vnt. česnako galvučių
– 1-2 a. š. dž. raudonėlių
– 3-4 v. š. kokybiško alyvuogių aliejaus
– druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
– šviežių raudonėlių šakelių papuošti
JUMS REIKĖS (3 porcijoms):
– 6 kiaulienos nugarinės pjaustinių su kaulu ir oda
– 1 nedidelio prinokusio ananaso
– 1 žaliosios citrinos
– 3 v. š. sojų padažo
– 1 stiklinės ananasų sulčių
– 1 v. š. aitriųjų paprikų dribsnių
– druskos pagal skonį
– kokybiško aliejaus kepti
– šviežių kalendros lapelių apibarstyti
JUMS REIKĖS (4 porcijoms):
– ~500 g šviežio veršienos kumpio
– 2 v. š. miltų
– 4 v. š. alyvuogių aliejaus
– 1 didelio svogūno
– 2 morkų
– 2 saliero stiebų
– 5 česnako skiltelių
– 2 v. š. pomidorų pastos
– 3 stiklinių (750 ml) jautienos sultinio
– 2 lauro lapelių
– ½ a. š. džiovintų čiobrelių
– 1 a. š. druskos
– ½ a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
– 3 vidutinio dydžio (ar 6 mažų) bulvių
Patiekti:
– šviežių žalumynų
JUMS REIKĖS (8 porcijoms):
– 1 naminio viščiuko kulšelės, sparnelių ir nugarėlės
– 1 didesnio svogūno
– 4 lapkotinio saliero kotų
– 2 didesnių morkų
– 2 saldžiųjų paprikų
– 2 vidutinio dydžio bulvių
– 4 česnako skiltelių
– 1 skardinės smulkintų konservuotų pomidorų
– 4-5 v. š. smulkios formos makaronų
– poros laurų lapelių
– kelių čiobrelio šakelių
– 2-2,5 litrų vandens sultinio virimui
– šviežių petražolių puokštės
– druskos, cukraus ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
– alyvuogių aliejaus kepti
Patiekti:
– tarkuoto kietojo sūrio
– itališkos duonos
– ypač tyro alyvuogių aliejaus
– kapotų petražolių
JUMS REIKĖS (4 porcijoms):
– ~500 g šviežios elnienos
– 3 v. š. švelnaus sojos padažo
– 2 skiltelių česnako, 2 v. š. laimo sulčių
– ~150 g įvairių salotų lapų
– pusės saujos šviežių mėtų, pusės saujos šviežios kalendros
– 1 a.š. basiliko (arba šviežio basiliko lapelių)
– 1 trumpavaisio agurko (sėklas išimti)
– 3 svogūnų šalotų motte (česnakas askaloninis)
– alyvuogių aliejaus.
Padažui:
– 3 v. š. švelnaus sojos padažo
– 2 v. š. laimo sulčių, 1/2 a. š. laimo žievelės
– 1-2 raudonųjų čili pipirų
– 2 a. š. rudojo cukraus
– 1 mažo lauro lapo, 1/4 a. š. čiobrelio.
JUMS REIKĖS (6-8 porcijoms):
– 1 supjaustyto triušio
– 500 ml natūralaus obuolių sidro
– 250 ml riebios grietinėlės
– 2 v. š. grūdėtųjų garstyčių
– 5 saldžiarūgščių obuolių
– 3 svogūnų
– kelių lauro lapelių ir šalavijų šakelių
– 3 v. š. kvietinių miltų
– lydyto sviesto kepti
– druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
JUMS REIKĖS (4 porcijoms):
– 4 nedidelių porcijinių upėtakių
– 2 v. š. miltų
– 50 g sviesto
– 2 v. š. lydyto sviesto ghee
– 8 v. š. migdolų riekelių
– pusės citrinos sulčių
– kelių petražolių šakelių
– druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
JUMS REIKĖS (4-5 porcijoms):
– 1 viščiuko
– 1 kg druskos.
GAMINIMO EIGA
Kepimo skardą išklojame folija. Beriame druską. Paskirstome, kad storis būtų apie 1 cm. Ant druskos guldome vištą ant nugarinės dalies ir dedame į orkaitę. Kepame 200 laipsnių iš anksto įkaitintoje orkaitėje apie 70-80 min. Pateikiame su virtais ryžiais ir daržovėmis ar kitu pamėgtu garnyru. Skanaus!
JUMS REIKĖS (5 porcijoms):
– 900 g viščiukų šlaunelių (5 gabalėlių)
– 3 v. š. sviesto
– 1 a. š. rūkytos paprikos
– 1 a. š. džiovintų prieskoninių žolelių
– ½ a. š. druskos
– ½ a. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
– 1 svogūno
– 4 skiltelių česnako
– 100 g karštai rūkytos šoninės
– 500 g mažų bulvių
– 1 a. š. džiovintų prieskoninių žolelių
– 1 a. š. druskos
– 1 stiklinės (250 ml) vištienos sultinio
– 1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
– 140 g špinatų lapelių
– 70 g tarkuoto kietojo sūrio