RECEPTAS | Tailandietiškos salotos su elniena
JUMS REIKĖS (4 porcijoms):
– ~500 g šviežios elnienos
– 3 v. š. švelnaus sojos padažo
– 2 skiltelių česnako
– 2 v. š. laimo sulčių
– ~150 g įvairių salotų lapų
– pusės saujos šviežių mėtų
– pusės saujos šviežios kalendros
– 1 a. š. basiliko (arba šviežio basiliko lapelių)
– 1 trumpavaisio agurko (sėklas išimti)
– 3 svogūnų šalotų motte (česnakas askaloninis)
– alyvuogių aliejaus.
Padažui:
– 3 v. š. švelnaus sojos padažo
– 2 v. š. laimo sulčių
– 1-2 raudonųjų čili pipirų
– 2 a. š. rudojo cukraus
– 1 mažo lauro lapo
– 1/2 a. š. laimo žievelės
– 1/4 a. š. čiobrelio.
GAMINIMO EIGA (VIDEO):
Išpaudžiame laimo sultis. Iš 1 laimo turėtų gautis apie 4 v.š. sulčių. Sumaišome sojos padažą, laimo sultis ir smulkiai sutraiškytą česnaką. Pilame ant elnienos kumpio ir paliekame marinuotis 10 min.
Labai stipriai įkaitiname nedidelį kiekį alyvuogių aliejaus keptuvėje. Iš abiejų pusių po minutę stipriai apkepame abu šonus. Tada kepame kiekvieną šoną dar po 3-5 min. (priklausomai nuo kumpio storio). Jei reikia įpilame dar alyvuogių aliejaus. Mėsa turėtų būti vidutiniškai arba nestipriai pakepta. Pakeptą mėsą perdedame į indą ir uždengiame folija, kad pabūtų taip šiltai apie 5 min.
Išimame agurko sėklas ir supjaustome juostelėmis. Plonais griežinėliais supjaustome šalotus. Sumaišome salotas, agurkus, šalotus, mėtą, kalendrą ir baziliką. Sumaišome visus ingredientus skirtus padažui. Padažu apipilame salotas ir ant viršaus uždedame plonai supjaustytą elnieną. Skanaus!