
Maisto planavimas – kelias į sveikesnę ir sąmoningesnę mitybą
Vis dažniau susimąstome, kaip apsipirkti tvariau, maitintis sveikiau, taupyti laiką ir pinigus. Vienas iš būdų tai pasiekti – protingai planuoti ir rinktis šviežius, sezoną atitinkančius, produktus. Šiame straipsnyje pasidalinsime savo patirtimi, kaip nuo idėjos ir noro valgyti sveikiau nukeliavome į sveikesnę ir sąmoningesnę mitybą.
“Pilno puodo” projektas gimė iš noro valgyti sveikesnį, Lietuvos ūkiuose užaugintą maistą. Tuomet natūraliai susidūrėme su problema, kad ūkininkai produktus prekybai ruošia tik tam tikromis savaitės dienomis, nes jie nėra gamyklos, veikiančios visą parą. Ten maistas auginamas lėčiau, atsakingiau, daug lemia gamta ir sezoniškumas. Tai atvedė į suvokimą, kad norint maitintis sveikiau teks planuoti ir prisitaikyti. Nuolat primename savo klientams, kad produktus užsakytų iš anksto, nes ūkininkai juos suruoš tam tikrą dieną, kad galėtume pristatyti itin šviežius. Žinoma, suprantame, kad įprotis planuoti maistą nesusiformuoja greitai ir mums patiems teko su savimi padirbėti J. Todėl čia pasidalinsime keliais patarimais kaip planuoti maistą.
Tai nuo ko gi pradėti maisto planavimą savaitei?
1. Apžiūrėkite, ką jau turite šaldytuve ir virtuvės spintelėse
Jūsų šaldytuvo ir spintelių turinys gali turėti įtakos Jūsų būsimos savaitės maisto planui, nes tai kas ten yra turėtų būti suvartota kol dar ne vėlu. Dažniausia maisto išmetimo problema ištinka, kai pasigaminame arba nusiperkame per daug, o tada pamirštame ką turime ir perkame, bei gaminam toliau. Rekomenduojame, prieš sudarant savaitės meniu pirkinių sąrašą, peržiūrėkite šaldytuvą, spinteles ir šaldiklį – galbūt, kai kurių produktų jau turite. Taip išvengsite besidubliuojančių pirkinių ir panaudosite senesnius produktus pirmiausia.
2. Savaitės meniu – pagrindas planavimui
Pradėkite nuo savaitės valgiaraščio sudarymo. Nuspręskite, ką gaminsite pusryčiams, pietums ir vakarienei bent 4–5 dienoms (likusias palikite likučių sunaudojimui ar improvizacijai). Įtraukite paprastus, bet universalius patiekalus – troškinius, salotas, keptas daržoves, sriubas.
Mes savo šeimoje turime lentelę, kurioje surašyti visi mūsų šeimoje gaminami patiekalai. Žinom tuos nuolatinius klausimus “ką valgysim? Ką gaminam?”, todėl tokia lentelė padeda lengviau susidaryti savaitės meniu. Paveikslėlyje žemiau galite matyti vienos savaitės maisto plano pavyzdį. Rekomenduojam susidaryti savo mėgiamų patiekalų sąrašus ir jų pagalba planuoti savaitės meniu. Kai turėsite 3 – 4 skirtingus maisto savaičių planus galėsite juos kartoti.
Sudarydami savaitės meniu atkreipkite dėmesį, kad maisto produktų racionas būtų įvairus ir jame netrūktų organizmui reikalingų medžiagų. Planuojant yra kur kas lengviau pamatyti, kad pavyzdžiui mitybos racione trūksta žuvies produktų arba, kad daržovių kiekis neproporcingai mažas. Suprantame, kad mitybos tendencijos keičiasi intensyviai ir kasdien galite rasti vis naujų rekomendacijų ko vartoti daugiau, o ko mažiau, bet mes rekomenduojame kliautis savo protu ir kūnu. Žemiau rasite mūsų šeimos naudojamas produktų proporcijas, kurios gali būti naudingos ir jums.
Ne paslaptis, kad labai rekomenduojama rinktis maistą ir pagal sezoniškumą, todėl vasarą reikėtų valgyti daugiau uogų, vaisių ir daržovių. Mūsų produktų naujienų kategorijoje galite nuolat stebėti kokių produktų sezonas prasidėjo, nes kai tik ūkininkai pradeda skinti uogas ar daržoves mes iškart jas patalpiname į naujienų kategoriją, kad galėtumėte užsakyti. O jei trūksta idėjų ką iš sezoninių produktų pasigaminti, nuoširdžiai, rekomenduojame peržiūrėti „Sezoninės virtuvės“ receptus (https://www.sezoninevirtuve.lt/). Renata Ničajienė dalinasi puikiais receptais kiekvienam sezonui ir įkvepia gaminti iš vietinių, sezoniškų produktų.
Subalansuotas savaitės meniu turėtų užtikrinti, kad valgysite skaniai, mityba bus įvairiapusė ir sveika. Tikime, kad pirmi kartai planuojant pareikalaus daugiau darbo ir kantrybės, bet pažadame, kad laikui bėgant taps kur kas lengviau.
3. Sudarykite tikslų pirkinių sąrašą ir pirkite šviežius produktus
Susirašykite viską, ko reikės pagal Jūsų savaitės meniu. Grupavimas pagal produktų kategorijas (pvz., daržovės, pieno produktai, kruopos) padės greičiau apsipirkti ir nieko nepamiršti. Turėdami pirkinių sąrašą iš anksto galite užsakyti produktus iš Lietuvos ūkininkų per www.pilnaspuodas.lt, kuriuos mes Jums pristatysime į namus. Taip Jūs ir Jūsų šeimos nariai valgys kokybišką maistą. Kai mes pradėjome planuoti supratome, kad produktų reikia mažiau, nes planuojant neišmetame nesuvartoto maisto. Tokiu būdu galime rinktis brangesnius, bet kokybiškus produktus iš Lietuvos ūkininkų.
4. Lankstumas ir kūrybiškumas – būtini
Palikite vietos improvizacijai – gyvenimas dinamiškas, tad suplanuotas meniu nebūtinai bus įgyvendintas tiksliai. Jei susiplanavote konkretų patiekalą ir dėl laiko stokos nespėjate jo pagaminti galite improvizuoti ir pasirinkti kitą patiekalą iš tų pačių produktų. Jei lieka maisto, panaudokite jį kūrybiškai – gaminkite likučių troškinį, apkepą ar sriubą.
Atsakingas planavimas, šviežių produktų pasirinkimas, sezoną atitinkantis racionas ir kūrybiškas požiūris – tai žingsniai link sveikesnės mitybos ir atsakingesnio vartojimo. Linkime, kad Jūsų puoduose visada būtų skanus, šviežias ir subalansuotas maistas!