Mycos Royale – gurmaniškų grybų ūkis
Trakų rajone įsikūręs gurmaniškų grybų ūkis „Mycos Royale“ augina Shiitake (lentinula edodes) grybus. MYCOS ROYALE ūkyje naudojamos išskirtinai tik lietuviškos žaliavos – lapuočių medžių pjuvenos, Lietuvos ūkiuose užauginami javai, kviečių grūdo luobelės ir sėlenos , bei tyras gręžinio vanduo. Kai kurios iš jų naudojamos kaip antrinės žaliavos, prikeliamos antram gyvenimui . Norėdami užtikrinti nuolatinę aukščiausią grybų kokybę MYCOS ROYALE naudoja tik sertifikuota Europoje išauginta grybiena.
Ūkis gali grybus pateikti ne tik šviežius, bet ir džiovintus arba Shiitake grybų miltus.
Kuo naudingi Shiitake grybai ir ką verta apie juos žinoti?
Shiitake grybai yra mėsingos tekstūros ir malonaus skonio, todėl puikiai tinka sriuboms, salotoms, mėsos patiekalams ir gruzdintoms daržovėms gardinti. Jie dažnai naudojami japoniškuose receptuose kartu su austrėmis ir maitake grybais.
Shiitake grybas yra kilęs iš Rytų Azijos. Dėl savo naudos sveikatai netradicinėje medicinoje jis laikomas vaistiniu grybu, o Azijos šalyse yra vertinamas jau daugelį metų.
Šiandien daugelis mūsų esame girdėję apie šį grybą, kaip Japonišką. Taip yra, nes Japonų mokslininkas Tstetsuro Ikekawa¹ 1969 m. paskelbė mokslinius tyrimus, įrodančius Shiitake naudą, kovojant su vėžiu. Shiitake grybuose yra daug cheminių junginių, kurie apsaugo DNR nuo oksidacinių pažeidimų. Atrasti šio grybo fitoncidai, kurie pasižymi stipriu antivirusiniu poveikiu. Labai svarbu, kad šie fitoncidai geba kovoti su visų rūšių virusais: gripo, herpes, hepatito. Taip pat labai daug kalbama ir rašoma apie Shiitake grybuose išskirtą polisacharidą lentinaną, ypač naudingą kovoje su navikais. Įrodyta, kad jis aktyvuoja imuninės sistemos ląsteles. Vadinasi, lentinanas yra ypač svarbus formuojant tinkamą imuninį atsaką, ne vien vėžinių susirgimų atvejais, tačiau ir bet kokios infekcijos – tiek virusinės, tiek bakterinės – metu.