Ūkininko Sigito Petraičio tauriųjų elnių ūkis
Elniai yra auginami Joniškio rajone, ūkininko Sigito Petraičio, kuris elniais pradėjo domėtis jau vaikystėje ir savo pomėgį, kuris užimdavo didžiąją laisvalaikio dalį, sugebėjo paversti savo verslu 1991 m. Tad ūkininkas Sigitas turi jau 23 metų patirtį auginant tauriuosius elnius, kuriuos jis augina ne tik pardavimui, bet ir tauriųjų elnių veislės išlaikymo tikslais, nes tai yra nykstanti rūšis Lietuvoje. Šiuo metu 2000 hektarų ūkyje yra auginama 3000 tauriųjų elnių.
Elniai yra šeriami daržovėmis: morkos, runkeliai, kukurūzai, be jokių papildų. Žinoma, aptvaruose natūraliai auga žolytė, tad elniai ja maitinasi, o kai būna šalta, papildomai duodama avižų.
Kuo naudinga elniena?
Elniena yra labai vertinama gurmanų ir sveikos mitybos besilaikančių žmonių. Elniena yra ryškaus skonio ir puikaus aromato. Elniai yra puikiai natūralioje aplinkoje augantys gyvūnai, kuriems nereikia papildomų stimuliatorių, todėl jų mėsa yra aukštos kokybės. Jauna elniena (dažniausiai iki 18 mėn. amžiaus) turi tik 5 proc. riebalų. Taipogi elnienos riebaluose yra mažas cholesterolio kiekis, todėl elniena puikiai tinka diabetikams, besilaikantiems dietos ar sveikai besimaitinantiems. Be to, elniai nėra auginami pramoniniu būdu, todėl jų mėsoje nėra antibiotikų, steroidų, augimo hormonų ir kitų toksinų, kurie yra didžiulių šiuolaikinių pramoninių ūkių šalutiniai produktai.
Kaip ruošiama elniena?
Elniena yra ruošiama per daug metų ištobulintu procesu, kad į jūsų rankas patektų premium klasės šviežumo. Visas paruošimo procesas užtrunka 3 dienas, nes mėsa turi šiek tiek pasibrandinti. Tik pabrandinta elniena yra pilnai paruošiama ir iš karto vakuumuojama. Jau kitą dieną Merkio™ autobusiukas atveža specialiai Jums paruoštą, šviežią ir neprieskoniuotą elnieną.
Maistui ruošiami jauni 4-5 metų amžiaus elniai. Jaunų elnių mėsa yra skanesnė, lengviau paruošiama. Vyresni elniai maistui neruošiami, gražiausi paliekami veisimui. Elnių mėsa yra švelnesnio skonio ir minkštesnė nei laukinėje gamtoje sumedžiotų gyvūnų.
Elniena – ypatingas skonis
- Švariai užauginta. Elniai yra šeriami daržovėmis ir avižomis.
- Užauginta Lietuvoje remiantis net 23 metų patirtimi.
- Švelnesnio skonio nei laukinių elnių.
- Maistinga ir lengvai virškinama.
- Tinka besilaukiančioms moterims ir vaikams.
- Puikaus skonio, sodrios raudonos spalvos.
- Be jokių priedų.
- Ruošiama ir iškart vakuumuojama, kad Jūsų namus pasiektų aukščiausio šviežumo.
Patarimai, kaip skaniai ir lengvai pasigaminti elnieną
- Elnienos mėsa yra kietesnė lyginant su kitomis, todėl ją reikia ilgiau marinuoti ir ilgiau kepti;
- Elnienai reikia šiek tiek daugiau prieskonių nei naminių gyvūnų mėsai, kad jie paryškintų skonį. Tam puikiai tinka kadagių uogos, citrinų sultys, vynas, pipirai;
- Iškepta elniena turi būti rožinės spalvos, tuomet ji skaniausia, jeigu kepsite per ilgai ji gali pasidaryti kieta ir sausa;
- Elnienos kumpis labai tinka karbonadui gaminti, tik reikia nepamiršti mėsą ilgiau marinuoti;
- Malta elniena labai tinka ypatingo skonio mėsos kukuliams ar makaronų padažui gaminti;
- Puikus būdas yra kepti elnieną orkaitėje, „rankovėje“ (plėvelėje).
- Elnienos troškinį geriausia ruošti greitpuodyje, nes troškinant gaunasi minkšta, plyštanti mėsa (troškinimo metu reikėtų vis paragauti, ar jau mėsa „plyšta“), reikia troškinti 2-3 val.
- Jeigu filė norite pjaustyti gabaliukais, rekomenduojame ją vieną kartą užšaldyti, tada ji geriau pjaustosi. Bet nepamirškite, kad užšaldžius jau prarandamos tam tikros mėsos savybės, ji tampa vandeningesnė, pasikeičia jos tekstūra.
- Elnienos patiekimui yra rekomenduojami aštresni, su daugiau prieskonių padažai.
Patarimai, kaip gaminti žalius patiekalus iš elnienos
- Karpačio. Skaniausiai gaunasi, kai yra ruošiamas iš vidinės elnienos filė, kurios yra tik 2-3 kg visame didžiuliame elnyje, bet tai yra ypatingai maistinga dalis. Šviežią elnienos filė reikia supjaustyti labai smulkiai ir labai plonai, pabarstyti druska, juodaisiais pipirais. Galima valgyti su paskrudinta duona, daržovėmis arba tiesiog vieną.
- Totoriškas elnienos pateikimas. Malta elniena sumaišoma su pipirais, druska ir patiekiama žalia.
- Steiko ruošimui puikiai tinka elnienos nugarinė, ją reikia pjaustyti nedideliais gabaliukais, maždaug po 1 minutę apkepti iš abiejų pusių ant grilinės keptuvės su šiek tiek prieskonių. Steikas su krauju negali būti užšaldytas prieš kepant, būtinai turi būti naudojama šviežia elnienos nugarinė.